Maandelijks archief: februari 2014

Wat is een API?

Een API is een application programming interface. Een API maakt het voor een programmeur mogelijk om nieuwe functionaliteit te schrijven die werkt met software die je nu al gebruikt.

Ik zal beginnen met een voorbeeld. Stel je hebt een webwinkel en na een tijdje begin je meer te verkopen. In het begin plak je handgeschreven adreslabels op je pakketten, maar nu begint dat steeds meer werk te worden. Met een API kun je nu de webwinkel gebruiken om de juiste gegevens van een bestelling op te zoeken en deze door te sturen naar een labelprinter, helemaal automatisch. Je hoeft dan alleen een ordernummer in te vullen en de rest gaat vanzelf.

Een ander voorbeeld is dat als je nog meer producten gaat verkopen, dat je misschien gebruik wilt maken van een nieuwe dienst van PostNL, waarmee je makkelijk en voor een lager tarief pakketten kunt versturen. Je moet hiervoor wel een bestand aanleveren met alle adresgegevens van de pakketten. Een API maakt dit mogelijk. Een programmeur kan een programma schrijven dat de bestellingen van vandaag kan inlezen van de webwinkel en een bestand maken dat door PostNL gebruikt wordt om adreslabels af te drukken en pakketten te frankeren. Dit scheelt allemaal een hoop werk.

Op dezelfde manier als hierboven is geschetst hebben veel programma’s en websites vergelijkbare mogelijkheden die je kunt benutten om je werk eenvoudiger te maken, door het kopieerwerk door software over te laten nemen.